Milyen körzőt válasszunk műszali rajzhoz?

A műszaki rajzok néha tartalmaznak köröket, köríveket. A körök megrajzolása körző segítségével történik. Olyan körzőkészletet válasszunk, amely biztosan tartalmaz normál körzőt és nullkörzőt, lehetőség szerint tartalék egységeket, úgy, mint tuskihúzó, hosszabbítók, univerzális csőtoll vagy ceruza befogó. Apró körök, körívek rajzolására az iskolai körző nem megfelelő, mert szerkezeti kialakításánál fogva a közel lévő lábak pontatlan rajzolást eredményeznek. Ilyen körök rajzolásához használjunk nullkörzőt! A nullkörző kisméretű körök rajzolására alkalmas eszköz.

A pontos műszaki munkának nélkülözhetetlen kelléke a jó minőségű körző, melynek segítségével szép íveket, és kisméretű köröket is lehet rajzolni.

A körzőket rendszerint ceruzaheggyel töltjük.  A grafit belet a szerkesztéshez élesre csiszoljuk, kihúzáshoz azonban tompított legyen.

A műszaki körző használata

A tű legyen merőleges a papírra. A hegyet úgy állítsuk be, hogy legyen a lapra merőleges. A körző fogószára legyen a papírra merőleges.  A körző grafithegyét folyamatosan húzzuk a papíron.

A körző készlet tartozékai

Rendszerint a következő tartozékokat találjuk egy körző készlet dobozában:

  • Tuskihúzó és a hosszabbító szára
  • Különböző hosszabbítók, hosszabbító szárak
  • Néhány darab tartalék körzőbél
  • Fém rajztű lépték körző átalakításhoz

Mielőtt körzőt vásárolsz, feltétlenül nézd meg a körző webshopot tájékozódás céljából.

Forrás: wts.hu, 2017-11-30 22:43